Inwoners van Fukushima zijn bang dat het afvalwater van de kerncentrale binnen een paar weken weer een tegenslag zal zijn (2023)

IWAKI, Japan (AP) - Het strandseizoen is in heel Japan begonnen, wat vis betekent voor vakantiegangers en goede tijden voor ondernemers. Maar in Fukushima kan daar binnenkort een einde aan komen.

Binnen enkele weken sloeg de tsunami toeDe kerncentrale van Fukushima Daiichizal naar verwachting beginnen met het lozen van gezuiverd radioactief afvalwater in zee, een zeer omstreden plan dat nog steeds wordt geconfronteerd met felle protesten in en buiten Japan.

Bewoners maken zich zorgen dat de waterafvoer,12 jaar na de kernramp, zou een nieuwe tegenslag kunnen betekenen voor het imago van Fukushima en hun bedrijven en levensonderhoud schaden.

Gerelateerde verhalen

AP krijgt een zeldzame blik op de kerncentrale van Fukushima in Japan terwijl deze zich voorbereidt op het vrijkomen van radioactief water

Ripples of Fukushima: Hong Kong zal meer Japanse producten verbieden als er radioactief water vrijkomt

Japan verdedigt de neutraliteit van het IAEA-rapport over het Fukushima-waterafvoerplan terwijl de minister een fabriek bezoekt

“Zonder een gezonde oceaan kan ik niet rondkomen.” zei Yukinaga Suzuki, een 70-jarige herbergier op het Usuiso-strand in Iwaki, ongeveer 50 kilometer (30 mijl) ten zuiden van de fabriek. En de regering moet nog aankondigen wanneer de waterafvoer zal beginnen.

Hoewel ambtenaren zeggen dat de mogelijke impact beperkt blijft tot geruchten, is het nog niet duidelijk of het schadelijk zal zijn voor de lokale economie. Bewoners zeggen dat ze zich "shikataganai" voelen - wat hulpeloos betekent.

Suzuki heeft ambtenaren verzocht het plan in ieder geval vast te houden tot het einde van het zwemseizoen half augustus.

“Als je me vraagt ​​wat ik vind van het vrijgeven van water, dan ben ik tegen. Maar ik kan niets doen om het te stoppen, aangezien de regering het plan eenzijdig heeft opgesteld en het toch zal vrijgeven', zei hij. "Het water loslaten net zoals mensen in zee zwemmen, is totaal ongepast, zelfs als het geen kwaad kan."

Het strand, zei hij, zal in het pad van behandeld water liggen dat naar het zuiden stroomt op de Oyashio-stroom voor de kust van Fukushima Daiichi. Dat is waar de koude Oyashio-stroom de warme, naar het noorden gerichte Kuroshio ontmoet, waardoor het een rijk visgebied is.

De regering en de exploitant, Tokyo Electric Power Company Holdings, of TEPCO, hebben moeite om de enorme hoeveelheid verontreinigd water die zich sinds de kernramp in 2011 heeft opgehoopt, te beheersen en hebben plannen aangekondigd om het in de zomer in de oceaan te lozen.

Ze zeggen dat het plan is om het water te behandelen, het te verdunnen met meer dan honderd keer het zeewater en het vervolgens via een onderzeese tunnel in de Stille Oceaan te laten stromen. Dit is volgens hen veiliger dan de nationale en internationale normen vereisen.

Suzuki is een van degenen die niet volledig overtuigd zijn van de bewustmakingscampagne van de regering, die volgens critici alleen de veiligheid benadrukt. "We weten nog niet of het veilig is", zei Suzuki. "We kunnen het pas veel later zeggen."

Het Usuiso-gebied had vóór de ramp meer dan een dozijn door een familie gerunde herbergen. Nu is Suzuki's halve eeuw oude Suzukame, die hij 30 jaar geleden van zijn ouders erfde, de enige die nog steeds in bedrijf is na het overleven van de tsunami. Hij leidt een veiligheidscommissie voor het gebied en exploiteert het enige strandhuis.

Suzuki zegt dat zijn herberggasten het waterprobleem niet zullen noemen als ze hun reservering annuleren en dat hij alleen maar hoeft te raden. “Ik serveer verse lokale vis aan mijn gasten, en het strandhuis is voor bezoekers om uit te rusten en te relaxen. De oceaan is de bron van mijn levensonderhoud.”

De aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 vernietigden de koelsystemen van de fabriek in Fukushima Daiichi, waardoor drie reactoren smolten en hun koelwater werd verontreinigd, dat sindsdien continu is gelekt. Het water wordt opgevangen, gefilterd en opgeslagen in zo'n 1.000 tanks, die begin 2024 hun capaciteit zullen bereiken.

De regering en TEPCO zeggen dat het water moet worden verwijderd om ruimte te maken voor de ontmanteling van de fabriek en om te voorkomen dat de tanks per ongeluk lekken, omdat veel van het water nog steeds vervuild is en moet worden herbehandeld.

Katsumasa Okawa, die een vishandel in Iwaki runt, zegt dat die tanks met verontreinigd water hem meer storen dan het vrijkomen van behandeld water. Hij wil ze zo snel mogelijk laten verwijderen, vooral nadat hij tijdens zijn bezoek enkele jaren geleden 'immense' tanks een groot deel van het plantencomplex had zien bezetten.

Een onbedoeld lek zou "een ultieme strikeout zijn ... Het zal daadwerkelijke schade aanrichten, geen reputatie", zegt Okawa. "Ik denk dat het vrijkomen van behandeld water onvermijdelijk is." Het is griezelig, voegt hij eraan toe, om tientallen jaren in de buurt van de beschadigde plant te moeten wonen.

De zwaar getroffen visserijgemeenschap, het toerisme en de economie in Fukushima herstellen nog steeds. De regering heeft 80 miljard yen ($ 573 miljoen) toegewezen om de nog steeds zwakke visserij en de verwerking van zeevruchten te ondersteunen en mogelijke reputatieschade door het vrijkomen van water te bestrijden.

Zijn vrouw vluchtte met hun vier kinderen naar het huis van haar ouders in Yokohama, nabij Tokio, maar Okawa bleef in Iwaki om te werken aan de heropening van de winkel. In juli 2011 hervatte Okawa de verkoop van verse vis, maar geen enkele uit Fukushima.

De lokale visserij werd in 2021 weer normaal toen de regering het watervrijgaveplan aankondigde.

De lokale vangst van Fukushima is vandaag nog steeds ongeveer een vijfde van het niveau van vóór de ramp als gevolg van een afname van de visserspopulatie en kleinere vangsten.

Japanse visserijorganisaties waren fel gekant tegen het vrijgeven van water in Fukushima, omdat ze zich zorgen maken over verdere schade aan de reputatie van hun zeevruchten terwijl ze worstelen om te herstellen. Groepen in Zuid-Korea en China hebben ook hun bezorgdheid geuit, waardoor het een politieke en diplomatieke kwestie is geworden.Hongkongheeft gezworen de import van aquatische producten uit Fukushima en andere Japanse prefecturen te verbieden als Tokyo behandeld radioactief afvalwater in zee loost.

China is van plan de importbeperkingen op te voeren en restaurants in Hong Kong begonnen hun menu's om te schakelen om Japanse zeevruchten uit te sluiten. Landbouwminister Tetsuro Nomura erkende dat sommige visserij-exporten uit Japan zijn opgeschort door de Chinese douane, en dat Japan er bij Peking op aandrong de wetenschap te eren.

"Ons plan is wetenschappelijk en veilig, en het is heel belangrijk om dat duidelijk over te brengen en begrip te krijgen", vertelde TEPCO-functionaris Tomohiko Mayuzumi aan The Associated Press tijdens zijn fabrieksbezoek. Toch maken mensen zich zorgen en daarom zal een definitieve beslissing over de timing van de vrijlating een "politieke beslissing van de regering" zijn, zei hij.

Japan zocht steun bij de Internationale Organisatie voor Atoomenergie voor transparantie en geloofwaardigheid.Het eindrapport van de IAEA, deze maand uitgebrachten rechtstreeks overhandigd aan premier Fumio Kishida, concludeerde dat de methode voldoet aan internationale normen en dat de gevolgen voor het milieu en de gezondheid verwaarloosbaar zouden zijn. IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi zei dat radioactiviteit in het water bijna niet detecteerbaar zou zijn en dat er geen grensoverschrijdende impact is.

Wetenschappers zijn het er over het algemeen over eens dat de milieu-impact van het behandelde water te verwaarlozen is, maar sommigen vragen om meer aandacht voor tientallen laaggedoseerde radionucliden die in het water achterblijven, omdat er onvoldoende gegevens zijn over hun langetermijneffect op het milieu en het zeeleven.

De radioactiviteit van het behandelde water is zo laag dat het, zodra het in de oceaan terechtkomt, zich snel verspreidt en bijna ondetecteerbaar wordt, wat pre-release bemonstering van het water belangrijk maakt voor data-analyse, zei Katsumi Shozugawa, professor milieuchemie aan de Universiteit van Tokyo.

Hij zei dat de release veilig kan worden uitgevoerd en vertrouwd "alleen als TEPCO de procedures strikt volgt zoals gepland." IJverige bemonstering van het water, transparantie en bredere kruiscontroles - niet alleen beperkt tot IAEA en twee laboratoria in opdracht van TEPCO en de overheid - zijn de sleutel tot het winnen van vertrouwen, zei Shozugawa.

Japanse functionarissen typeren het behandelde water als een tritiumkwestie, maar het bevat ook tientallen andere radionucliden die uit de beschadigde brandstof lekten. Hoewel ze worden gefilterd tot wettelijk vrijgeefbare niveaus en hun milieu-impact als minimaal wordt beschouwd, moeten ze nog steeds nauwkeurig worden onderzocht, zeggen experts.

TEPCO en regeringsfunctionarissen zeggen dat tritium de enige radionuclide is die onafscheidelijk is van water en wordt verdund om slechts een fractie van de nationale lozingslimiet te bevatten, terwijl experts zeggen dat sterke verdunning nodig is om ook de concentratie van andere radionucliden voldoende te verlagen.

"Als je hun impact op het milieu vraagt, kunnen we eerlijk gezegd alleen maar zeggen dat we het niet weten", zegt Shozugawa, verwijzend naar tientallen radionucliden waarvan het lekken bij normale reactoren niet wordt verwacht. "Maar het is waar dat hoe lager de concentratie, hoe kleiner de milieu-impact", en het plan is vermoedelijk veilig, zei hij.

Het behandelde water is een minder uitdagende taak in de fabriek in vergelijking met het dodelijke radioactieve gesmolten afval dat in de reactoren achterblijft, of de continue, kleine lekken van radioactiviteit naar buiten.

Shozugawa, die sinds de ramp regelmatig de radioactiviteit meet van grondwatermonsters, vissen en planten in de buurt van de Fukushima Daiichi-fabriek, zegt dat zijn 12 jaar durende bemonsteringswerk aantoont dat kleine hoeveelheden radioactiviteit van de Fukushima Daiichi continu in het grondwater en de haven van de fabriek zijn gelekt. . Hij zegt dat de potentiële impact op het ecosysteem ook meer aandacht vereist dan de gecontroleerde afgifte van het behandelde water.

Dit is het laatste nieuws voor maandag 24 juli: Netanyahu ontslagen uit het ziekenhuis voorafgaand aan controversiële stemming; Russische aanval op Odessa, Oekraïne; Massale overstromingen in het oosten van Canada; Instorting van het dek in Montana.

TEPCO ontkent nieuwe lekken uit de reactoren en schrijft een hoog cesiumgehalte in vis die soms in de haven wordt gevangen toe aan sedimentverontreiniging door initiële lekken en een afvoer van regenwater.

Takayuki Yanai, directeur van een lokale visserijcoöperatie, vertelde een recent online evenement dat het forceren van het vrijgeven van water zonder publieke steun alleen maar reputatieschade veroorzaakt en de visserij in Fukushima schaadt. "We hebben geen extra last nodig voor ons herstel."

"Het begrip bij het publiek ontbreekt vanwege het wantrouwen jegens de regering en TEPCO", zei hij. “Het gevoel van veiligheid komt alleen voort uit vertrouwen.”

FAQs

Wat is er fout gegaan bij de kernramp van Fukushima? ›

Toen een aardbeving in 2011 de kerncentrale in Fukushima, Japan deed schudden, werden de reactoren afgesloten, zoals het hoort. Maar toen kwam de tsunami. Een verwoestende vloedgolf overspoelde de kerncentrale en veroorzaakte een van de ergste kernrampen ooit.

Is Fukushima weer bewoonbaar? ›

Vijf jaar na de kernramp is Fukushima nog steeds een verlaten gebied. Het duurt nog tientallen jaren voor de fabrieken zijn ontmanteld en de omgeving bewoonbaar is. Hoewel veel puin is opgeruimd, is onbekend wat precies in de reactoren zal worden aangetroffen.

Hoeveel mensen overleden bij Fukushima? ›

Het dorp Odaka bevond zich destijds in de zogeheten 'no-go-zone', alle dorpen die binnen 20 kilometer van de kerncentrale lagen werden geëvacueerd. Van Fukushima was 12 procent onbewoonbaar. In totaal kwamen als gevolg van de aardbeving en tsunami 15.900 mensen om het leven, 1614 daarvan kwamen uit Fukushima.

Wat komt er vrij als een kerncentrale ontploft? ›

De gevolgen van vrijkomende radioactieve straling kunnen catastrofaal zijn – hele landstreken kunnen voor duizenden jaren onbewoonbaar worden. Bij de productie van kernenergie ontstaan grote hoeveelheden radioactief afval waarvan het zeer de vraag is of ze veilig kunnen worden opgeslagen.

Hoeveel jodium moet je slikken bij een kernramp? ›

Tablet 65 mg: Te gebruiken na een kernramp waarbij radioactieve isotopen van jodium zijn vrijgekomen, ter preventie of beperking van de opname van radioactief jodium door de schildklier na inname of inademing van deze stof.

Wat is de grootste kernramp ooit? ›

De Sovjet-Unie wekt veel elektriciteit op in kerncentrales, maar deze vertonen gebreken en het personeel is slecht opgeleid. Op 26 april 1986 gaat het mis. Een reactor in Tsjernobyl ontploft en de grootste kernramp uit de geschiedenis is een feit.

Is Fukushima veilig? ›

Nee, de radioactieve straling die uit de Daiichi kernreactor komt en giftig is voor mensen heeft zich beperkt tot een gebied met een straal van ongeveer 30km. Tokyo ligt op een afstand van ongeveer 250km hemelsbreed en de hedendaags gemeten straling is gelijk met die in Nederland, volledig veilig dus.

Is Tsjernobyl nog in gebruik? ›

De kerncentrale van Tsjernobyl is al jaren niet meer operationeel, maar wordt nog altijd bemand door ruim 200 medewerkers.

Hoe hoog was tsunami Japan? ›

De tsunami had volgens de Japanse krant Yomiuri Shimbun op basis van onderzoek van het Port and Airport Research Institute bij de Sanriku-kust een hoogte van meer dan 15 meter en bereikte eenmaal aan land op sommige plaatsen door opstuwing een hoogte tot 21,1 meter.

Hoe hoog tsunami Fukushima? ›

Bij Fukushima Daiichi waren de golven 15 meter hoog. De tsunami eiste circa 18.000 slachtoffers. Van meer dan 2.500 van hen zijn de lichamen nooit teruggevonden.

Hoeveel mensen stierven Tsjernobyl? ›

Kernramp Tsjernobyl

Bij de explosie vielen 31 doden, maar het aantal slachtoffers van de vrijgekomen straling is vele malen hoger. De schattingen variëren van enkele duizenden tot op termijn mogelijk 200.000.

Waarom kostte de tsunami in maart 2011 zo veel Japanners het leven? ›

Op 11 maart 2011 schudde de bodem voor de noordoostkust van Japan langdurig en hevig. Een beving met een moment-magnitude van 9.0 zette de zeebodem en daarmee ook het water dat er bovenop lag in beweging. Het dodental is waarschijnlijk meer dan 25.000.

Waarom jodium tot 40 jaar? ›

Het innemen van de jodiumtabletten heeft boven 40 jaar geen beschermend effect. Maar geeft wel beperkte risico's op allergie en schildklierfunctiestoornissen. Een uitzondering geldt voor zwangeren die ouder zijn dan 40 jaar.

Wat gebeurt er als een kerncentrale ontploft in Oekraine? ›

Zo'n bom doodt alle mensen binnen een straal van vier kilometer met een grote vuurbal, verwoest alles binnen een straal van 35 kilometer met een gigantische schokgolf, en geeft mensen tot op honderd kilometer afstand derdegraads brandwonden door de hitte die vrijkomt.

Waarom jodiumtabletten in huis? ›

Ruim 1,2 miljoen huishoudens in de omgeving van een kernreactor of kerncentrale hebben jodiumtabletten in huis. De kans dat er een kernongeval gebeurt, is heel klein. Maar als het gebeurt, zijn de jodiumtabletten direct bij de hand. Dat scheelt kostbare tijd.

Hoe is de kernramp in Fukushima ontstaan? ›

Op 11 maart 2011 ontstond er een meltdown in de Japanse Daiichi kernreactor als gevolg van een allesverwoestende tsunami in de Fukushima prefectuur. De schade die de tsunami aanrichten aan de reactor was ongekende en al snel trokken analisten vergelijken met de kernramp van Tsjernobyl in 1986.

Welk gevaar ontstond er na de aardbeving en tsunami in de buurt van Fukushima? ›

Door de enorme schade door de aardbeving en vloedgolven in de omgeving was dit niet het geval, en hierdoor bleef de temperatuur van de kernreactor oplopen, een loss-of-coolant accident.

Wat gebeurt er bij kernramp Zaporizja? ›

De kerncentrale bij Zaporizja viel kort na de Russische invasie in Oekraïne in Russische handen, na hevige gevechten en Russische aanvallen op de kerncentrale. Een raket raakte een trainingscomplex, een reactorgebouw liep schade op.

Wat gebeurd er bij kernramp? ›

Wat is er gebeurd? Als gevolg van een mislukte veiligheidstest vonden er op 26 april 1986 in de toenmalige Sovjet-Unie twee explosies plaats in een van de reactoren van de kerncentrale Tsjernobyl.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated: 20/12/2023

Views: 5949

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.