Eenvoudige gids om schijf naar grotere schijf te klonen (HDD of SSD) (2023)

Inhoud van dit artikel:

 • Kan ik een schijf klonen naar een grotere schijf?

 • Waarom een ​​harde schijf klonen naar een grotere schijf?

 • Bereid je voor op je nieuwe harde schijf

 • Krachtige software voor het klonen van harde schijven om schijven te klonen

 • Top 2 manieren om schijf naar grotere schijf te klonen in Windows 10 of 11

 • Samenvatting

Kan ik een schijf klonen naar een grotere schijf?

“Een paar dagen geleden kreeg ik een venster met een waarschuwing voor weinig schijfruimte wanneer ik mijn computer opende. Daarna zal het, wat ik ook doe, verschijnen en zeggen: "De schijfruimte is niet genoeg". Ik kan dus geen bestanden of mappen toevoegen of programma's op mijn computer installeren. Is het mogelijk om een ​​schijf naar een grotere schijf te klonen?"

U kunt een waarschuwing voor weinig schijfruimte krijgen als uw computer verouderd is of als u veel programma's installeert of er veel gegevens op opslaat. In dit geval kun je hem alleen vervangen door een grotere schijf en is het mogelijk.

Waarom een ​​harde schijf klonen naar een grotere schijf?

De eerste en meest voorkomende reden voor het klonen van de harde schijf naar een grotere schijf is het afhandelen van een waarschuwing voor weinig schijfruimte. Trouwens, er zijn 4 hoofdredenen in het volgende:

👉Krijg meer ruimte.Als u uw kleinere schijf vervangt door een grotere, kunt u natuurlijk meer ruimte krijgen, meer programma's installeren, er veel gegevens op opslaan.

👉Verhoog de prestaties: Meestal geldt: hoe meer vrije ruimte op een systeemschijf, hoe soepeler uw computer zal werken - boost sneller en voer meerdere programma's uit zonder vast te lopen, enz. Als de grotere schijf een SSD is, zal de boost nog dramatischer zijn.

👉Vervang oude of beschadigde schijven: In dit geval moet u deze vervangen. Anders zal het de prestaties beïnvloeden of volledig kapot gaan.

👉Dubbele gegevensbescherming. Gegevens zijn kwetsbaar en gemakkelijk beschadigd, tenzij u deze dupliceert of de schijf met gegevens. Als dit niet het geval is, worden uw gegevens verwijderd en zijn er veel moordenaars, zoals systeemcrash, virusaanval, malware, BSOD, enz.

Bereid je voor op je nieuwe harde schijf

Welnu, hoe kan ik er een schijf mee klonen naar een grotere schijf? Sluit de nieuwe schijf aan en kloon deze met een betrouwbaresoftware voor het klonen van schijven. Daarvoor moet je deze nieuwe harde schijf voorbereiden.

👉Selecteer de doelschijf: Het kan een HDD of SSD zijn, afhankelijk van uw doel, grotere capaciteit of betere prestaties. Als je meer budget hebt, is SSD een betere keuze.

👉Controleer de schijfgrootte: Gewoonlijk moet de nieuwe HDD of SSD groter zijn dan of gelijk zijn aan de oude harde schijf, wat verwijst naar de gebruikte ruimte. Als dit niet het geval is, moet u schijfruimte vrijmaken door grotere bestanden te verwijderen of nutteloze programma's te verwijderen, anders kan het kloonproces uiteindelijk mislukken.

👉Bereid connector voor: Voor desktop kun je de nieuwe harde schijf direct op de extra socket installeren.Voor notebook, hebt u een kabel of adapter nodig, bijvoorbeeld SATA-naar-USB, en dit kan verschillen vanwege de schijfinterface (SATA, NVMe, PCIe, enz.).

👉Alternatieven: Als u geen connector heeft, kunt u er toch voor kiezenback-up van Windows naar NAS, verwissel dan uw schijf naar een grotere schijf en herstel de back-upimage.

Krachtige software voor het klonen van harde schijven om schijven te klonen

Wacht a.u.b. na de voorbereiding, aangezien u nog steeds de beste software voor het klonen van schijven nodig hebt,AOMEI Backupper Professioneel, Bijvoorbeeld. Het biedt u 2 praktische manieren, namelijk "gebruiken"Schijf klonen"En "Schijfback-up en -herstel" functie.

Beiden omvatten het besturingssysteem, opstartbestanden, persoonlijke gegevens, geïnstalleerd programma, enz., en gaan goed om met schijfruimte of compatibele problemen. Er zijn echter enkele verschillen tussen de twee methoden. U kunt dit op de volgende manieren controleren:

Schijf kloon:het ondersteunt het klonen van HDD's/SSD's en MBR/GPT-schijven, zelfs met verschillende sectorgroottes. Voor SSD-schijven is het in staat om partitiesectoren tussen HDD's en SSD's uit te lijnen om de prestaties te behouden.
Schijfback-up en -herstel:het biedt je verschillende opties,back-up plannen, en back-upschema dat helpt bij het maken van meerdere back-ups met minder schijfruimte of het direct verwijderen van back-upimages om ruimte vrij te maken voor nieuwe back-ups. Alle gegevens worden gecomprimeerd tot een afbeeldingsbestand.

Download deze software om het te proberen!

Gratis proefversie downloadenWin 11/10/8.1/8/7/XP

Veilige download

Of u nu klonen of een back-up- en herstelmethode gebruikt, u kunt hetmaak een opstartbare USBom beide bewerkingen uit te voeren zonder op te starten in Windows.

Top 2 manieren om schijf naar grotere schijf te klonen in Windows 10 of 11

In dit deel laat ik je beide methoden zien om een ​​kleinere schijf naar een grotere schijf of SSD te klonen. Houd er rekening mee dat deze software alleen Windows 11/10/8/7/XP/Vista ondersteunt. Voor servergebruikers, probeer hetAOMEI Backupper-server.

👉 Probeer methode 1 als u een snelle manier wilt om een ​​harde schijf te klonen.

👉 Probeer Methode 2 als u zich meer zorgen maakt over gegevensbeveiliging en deze continu wilt beschermen. Dit is de veiligste manier.

Methode 1: Kloon kleinere schijf naar grotere schijf met Disk Clone

Stap 1. Open AOMEI Backupper Standard, klikKloonEnSchijf klonenvervolgens.

Opmerking:De Clone-functie kan alleen worden gedemonstreerd in de proefversie. Als u de harde schijf rechtstreeks naar de Samsung SSD wilt klonen, alstublieftPro-proefversie upgradennaar de volledige versie van AOMEI Backupper Professional.

Stap 2.Selecteer uw bronschijf(hier is Disk0) en dan debestemming schijf(hier is Schijf1). KlikVolgendein volgorde na het selecteren van schijf.

Stap 3 (Belangrijk). KlikPartities bewerkenom de harde schijf te klonen en de grootte ervan te wijzigen met de volgende 3 opties. Trouwens, als de bronschijf en de doelschijf een ander schijftype hebben, ziet u ook "Converteer de doelschijf van MBR naar GPT" of vice versa. Controleer het als het volgende venster verschijnt.

 • Kopiëren zonder de grootte van partities aan te passen: Het formaat van de partitie wordt niet gewijzigd.
 • Voeg ongebruikte ruimte toe aan alle partities: Het zal de niet-toegewezen ruimte opnieuw toewijzen aan elke partitie van de doelschijf, geschikt voor de schijfgrootte.
 • Pas de partitiegrootte handmatig aan: Hiermee kunt u niet-toegewezen ruimte uitbreiden naar elke gewenste partitie op de doelschijf.

📔Hoe schijftype (MBR of GPT) van een schijf te controleren:

Als u zeker wilt zijn van beide schijftypen en wilt opstarten vanaf de gekloonde schijf, kunt u de algemene stappen hieronder raadplegen:

 • Druk op Win + R om het venster Uitvoeren te openen. Typ danschijfmgmt.mscen druk op OK om schijfbeheer te openen.
 • Dan,klik met de rechtermuisknop op de schijf die u wilt klonenen selecteerEigenschappenin het pop-upvenster.
 • Selecteer in het eigenschappenvenster deVolumetabblad enbevestig de partitiestijl. Dit kan MBR (Master Boot Record) of GPT (GUID Partition Table) zijn.

 • Evenzo,controleer het schijfpartitietype van de doelschijf. Als ze een andere schijfpartitiestijl hebben, alstublieftconverteer MBR naar GPTof vice versa met de optie Partities bewerken.

Stap 4. Vink "SSD-uitlijning" om de prestaties van de SSD-schijf te optimaliseren als dat zo isschijf klonen naar grotere SSD. Bevestig vervolgens de details van beide schijven en klikBegin met klonen.

Nu kunt u de harde schijf al met succes naar een grotere schijf klonen, u kunt proberen ervan op te starten. Maar als uw bestemmingsschijf kleiner is, kan het kloonproces mislukken. In dit geval kunt u ervoor kiezen ombesturingssysteem migrerenalleen met de functie "Systeemkloon".

Methode 2: kopieer de opstartschijf naar een grotere schijf met Disk Backup & Restore

Behalve het klonen van de harde schijf naar een grotere harde schijf of SSD met de functie "Disk Clone", kunt u nog steeds Disk Backup & Restore gebruiken in AOMEI Backupper. En het richt zich op continue systeem- en gegevensbescherming - maak automatisch een back-up van alle gegevens die momenteel op de schijf staan ​​en de wijzigingen die later worden aangebracht.

Maak een back-up van een harde schijf in Windows 10

Stap 1. Open AOMEI Backupper Standard, klikBack-upEnSchijfback-up.

Stap 2.Selecteer de bronschijfwaarvan u een back-up wilt maken en debestemming schijfom de back-upafbeelding op te slaan.

Stap 3. Instellendagelijkse, wekelijkse of maandelijkse geplande back-up, en als het eenmaal is ingeschakeld, maakt deze software alleen een back-up van gewijzigde bestanden in een geplande taak. Trouwens, je kunt nog steeds deGebeurtenistriggerEnUSB-stekker infuncties op de volledige professionele versie. Klik ten slotteBack-up startenom deze taak te voltooien.

📔 Belangrijk: goede en duurzame gegevensbescherming

AOMEI Backupper maakt continu back-ups voor uw computer totdat de back-upschijf vol is. Probeer het om dit te voorkomenautomatische back-up opschonen inschakelenin Back-upschema. Het zalback-upbestanden verwijderenautomatisch om schijfruimte vrij te maken voor nieuwe back-ups.

Herstel schijfkopie om de computer snel terug te krijgen

U hoeft de schijfback-up niet onmiddellijk na het maken van een back-up te herstellen en dit te doen bij een ramp of als het zich abnormaal gedraagt. Dit proces omvat ook de bewerkingspartities om u te helpen de schijfruimte volledig te benutten en opstartfouten als gevolg van verschillende schijftypen te voorkomen.

Stap 1. Sluit zowel de back-upschijf als de nieuwe schijf aan om een ​​back-upimage te ontvangen. Open vervolgens deze software, klikHerstellenEnSelecteer Taakin volgorde.

Stap 2. Vervolgens wordt u gevraagd om deschijfkopie,artikelen herstellenEnbestemming schijf. Doe dit gewoon en klikVolgendebij elke stap.

Stap 3 (Belangrijk). Klik"Partities bewerken" om de partitiegrootte op de doelschijf aan te passen. Als u Windows naar een nieuwe computer verplaatst, controleer dan de "Universeel herstellen" om veilig opstarten te garanderen. Het zal alle benodigde stuurprogramma's installeren die nodig zijn om een ​​pc te starten.

Stap 4. Bekijk een voorbeeld van de details en klikBegin met herstellenom schijfback-up naar nieuwe harde schijf te herstellen. Als uw doelschijf een SSD is, vink dan "SSD-uitlijning" om uw SSD de beste prestaties te laten leveren.

📔 Geavanceerde functie: Afbeelding verkennen - herstel alleen individuele bestanden van een schijf

AOMEI Backupper heeft een"Verken afbeelding"tool waarmee je kunt presterenherstel van het imagebestand van de harde schijfHiermee kunt u stationsletters toewijzen aan alle of enkele partities op de schijf en de back-upimage koppelen in Windows Explore. Vervolgens kunt u er rechtstreeks toegang toe krijgen en bestanden naar een andere locatie kopiëren.

📔 Geavanceerde functie: AOMEI Image Deploy - herstel afbeelding naar twee of meer computers

In de Technician- of Techplus-editie kunt u met AOMEI Backupper eenvoudigsysteemimage implementeren op meerdere computersgelijktijdig via het netwerk met de software voor het plaatsen van afbeeldingen - AOMEI Image Deploy. En u kunt de computernaam, het IP-adres en universeel herstel vooraf instellen voor alle computers die u wilt herstellen.

Opstarten vanaf een grotere gekloonde of herstelde schijf

Of je nu de methode "schijfkloon" of "schijfback-up en -herstel" gebruikt, het opstartproces lijkt erg op elkaar, dus hier zal ik het alleen hebben over een ruw proces.

Stap 1. Verwissel de kleinere schijf en de grotere schijf met een schroevendraaier.

Stap 2. Start uw computer opnieuw op, druk op een specifieke toets (bijv.:Van de,F2,ESC) op het beginscherm om BIOS te openen.

Stap 3. Ga naar het tabblad Opstarten enverander de nieuwe schijf naar de eerste opstartoptie, sla ten slotte de wijzigingen op en start uw computer opnieuw op. Houd er rekening mee dat u de oude schijf er onder een hoek van 30 of 45 graden uit moet trekken, net als het installatieproces.

Samenvatting

U kunt eenvoudig een schijf naar een grotere schijf klonen met behulp van alles-in-één schijfkloonsoftware - AOMEI Backupper. Het biedt u 2 praktische manieren om dit te doen en u kunt er een kiezen op basis van uw doel, zoals snelle schijfupgrade of langdurige gegevensbescherming.

Daarmee kan jeharde schijf klonen in Windows 10of back-upschijf ervoor. En u kunt tijdens het proces van vele voordelen genieten, zoals het versnellen van de schijfprestaties voor SSD-schijven, het automatisch toevoegen van ongebruikte ruimte aan alle partities, het plannen van een back-upschijf in Windows 10, enz. Al met al is het de moeite waard om software te proberen!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated: 14/12/2023

Views: 6313

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.